VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

dc15ab49-99a0-4b78-908e-013fe659f574

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Inhoudseditor

Ziekte en vakantie: vragen en antwoorden op een rij

do 08 feb 2024

Vakantie: voor bijna iedereen een vorm van ontspanning. Maar wat als jouw medewerker tijdens zijn of haar vakantie ziek wordt? Wat zijn de regels rondom ziekte en vakantie? En hoe werkt het precies met wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? Verzuimspecialist Sazas legt het in dit artikel aan je uit.

Werknemers met een volledige werkweek, die gedurende het gehele kalenderjaar een dienstverband met een werkgever hebben, hebben op grond van de Cao voor het Hoveniersbedrijf gedurende het kalenderjaar recht op 148 wettelijke en 37 bovenwettelijke vakantie-uren

Hoe zit het met wettelijke vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen zijn het minimaal aantal vakantiedagen waarop een medewerker volgens de wet recht heeft. Dit is minimaal vier keer het aantal uur dat een medewerker werkt. Neemt een medewerker deze dagen niet op? Dan vervallen deze een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Is jouw medewerker op vakantie en wordt hij of zij ziek? Dan heeft de zieke medewerker het recht om de vakantiedagen later in te zetten. Ook wanneer een medewerker langdurig ziek is, bouwt hij of zij de eerste zes maanden vakantiedagen op. Daarna stopt de opbouw van wettelijke vakantiedagen. 

Hoe werkt het met bovenwettelijke vakantiedagen?

​De dagen bovenop de wettelijke vakantiedagen noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig.

Ziek zijn en vakantie

​Ziek worden kan overal, dus ook op vakantie. Dit is natuurlijk vervelend voor de medewerker. In dat geval moet hij of zij zich ziekmelden. De medewerker moet op zijn of haar vakantiebestemming een verklaring van een arts of medische organisatie laten schrijven. De verklaring heb je nodig, zodat de bedrijfsarts kan beoordelen of de medewerker ziek is en dus recht heeft op loondoorbetaling. 

Een andere situatie is als de medewerker al ziek is, maar op vakantie wil. Hij of zij moet daarvoor wel toestemming vragen aan u als werkgever. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Dan kun je de bedrijfsarts om advies vragen. 

Een speciale situatie ontstaat als de zieke medewerker voor lange tijd naar het buitenland wil, bijvoorbeeld voor een behandeling. Maar ook dan moet de medewerker jouw toestemming hebben.

Meer lezen over dit onderwerp? Download gratis het whitepaper 'Ziekte in het buitenland; hoe ga je ermee om?'​ Van verzuimspecialist Sazas.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief